Pierniczki – miękkie i aromatyczne!

Sentyment do pierniczków mam chyba nie tylko ze względu na korzenny aromat tych ciasteczek, ale też ze względu na… ich obecność w literaturze! Pierniczki pojawiają się w wielu książkach, a już szczególnie u mojej ulubionej Pippi Langstrumpf, która zajadała się samodzielnie wypiekanymi pierniczkami 🙂

Uważam, że z ciast i ciasteczek, piernik jest stosunkowo zdrowym ciastem, bo ma niedużo cukru, a tłuszczu – w moim przepisie – wcale! (tyle co do posmarowania blaszki).

Z tego prostego przepisu wychodzą pyszne, mięciutkie i aromatyczne pierniki – zachęcam do wypróbowania! 🙂

PIERNICZKI

2 jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki miodu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przyprawy korzenne do smaku – ja daję 2 łyżeczki cynamonu, ½ imbiru, ½ gałki muszkatołowej, a czasem jeszcze albo pieprz albo mielone goździki (1/4 łyżeczki)

2-3 szklanki mąki (pełnoziarnista lub pszenna)

Przygotowanie:

W misce jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać miód i ubijać dalej.

W ½ szklanki mąki rozmieszać proszek i przyprawy, dodać do masy jajecznej. Następnie mieszamy ciasto łyżką, dosypując mąkę. Ciasto ma właściwą konsystencję wtedy, gdy zaczyna odchodzić od ścianek naczynia.

Z ciasta odrywamy kawałeczki, formujemy kulki i kładziemy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Kuleczki lekko spłaszczamy.

Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Aby pierniczki były miękkie, NIE należy ich zbyt długo piec! Mają tylko lekko wyrosnąć i ściąć się z wierzchu i już są gotowe 🙂 (można sprawdzić dotykając ciasteczka, czy są jeszcze miękkie i klejące czy też już tylko lekko wilgotne i ścięte)

Ps.

Z tego ciasta można też zrobić pierniczki wycinane foremką, dekorować itp. Wówczas ciasto trzeba wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dosypując więcej mąki, tak by było twardsze i można było je wałkować.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked