Nonszalanckie bułeczki

Bułeczki

Marzysz o zdrowym, domowym pieczywie i pięknym zapachu, jaki wypełni Twój dom? Myślisz jednak, że pieczenie chleba czy bułek jest trudne i czasochłonne? Nic bardziej mylnego! – Nonszalanckie Bułeczki, to coś dla Ciebie! Pyszne i proste w przygotowaniu.

Nonszalancja tych bułeczek polega na ich prostocie i szybkości ich przygotowania, a także na tym, że za każdym razem… wychodzą troszkę inne.

Bułeczki
Bułeczki z mąki razowej w posypce dyniowej

Baza do bułeczek to:

  1. Ok. ¾ szklanki ciepłej wody + 1/3 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki kminku (chyba, że ktoś nie lubi) + pół kostki drożdży (czyli 50 gram) – to wszystko mieszamy razem
  2. Dodajemy ok. 1,5 – 2 szklanek mąki pełnoziarnistej. Mieszamy łyżką, potem wyrabiamy ręka (może być w misce), dosypujemy mąki do uzyskania ciągnącej się konsystencji. Ciasto może być nieco ciapowate i klejące (chyba, że wolicie bardziej zwarte – jest to kwestia gustu i wyczucia), ponieważ…
  3. Odrywamy kawałki ciasta (z tej proporcji wyjdzie nam ok. 4-5 bułeczek) i wrzucamy do miseczki z ziarenkami (słonecznik, dynia, sezam). Bułeczki obtaczamy w nasionkach i kładziemy na blaszce (jak ciasto będzie za suche, to nasionka się nie przykleją). Jeśli chcecie pominąć nasionka, to ciasto powinno być bardziej zwarte i wtedy blaszkę warto posmarować tłuszczem, czy podsypać mąką, żeby bułeczki się nie przykleiły:)
  4. 4. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do ok. 160-170* stopni, a w tym czasie bułeczki sobie rosną.
  5. Wstawiamy blaszkę do piecyka a po ok. 20 minutach zwiększamy temperaturę do ok. 190-200* i pieczemy, aż bułeczki lekko się zrumienią.
  6. Jemy! – takie bułeczki są pyszne choćby z samym masłem:)

*temperaturę podaję orientacyjną bo np. piecyki gazowe bardziej grzeją (dla nich niższa temperatura), a elektryczne są łagodniejsze

Bułeczki
Bułeczki z dodatkiem zarodków pszennych w posypce słonecznikowej

MODYFIKACJE

Moje bułeczki za każdym razem są inne ponieważ w zależności od fantazji, pozwalam sobie na modyfikacje.

  1. Skład ciasta – jeśli macie w domu czerstwe pieczywo, to można dodać 2 niewielki kromki, tj. zamiast ciepłej wody bierzemy gorącą, zalewamy pokrojone pieczywo i gdy już nasiąknie (a woda trochę wystygnie) dodajemy pozostałe składniki. Można także dodać pół szklanki płatków owsianych (też namoczyć), czy otrębów lub zarodków. Ważne by raczej nie przekraczać 1/2 szklanki, bo gdy ciasto będzie za ciężkie, może wyjść zakalec.
  2. Dodatki – do środka możemy dać rodzynki, żurawinę, orzechy np. włoskie czy nawet oliwki lub suszone pomidory
  3. Posypka – dowolne nasionka:)

I uwaga, Nonszalanckie Bułeczki nie zawierają żadnych polepszaczy, tłuszczu czy jajek, więc świeżość zachowują przez 2, max 3 dni – najlepiej zjedzmy je, gdy są świeże:)

2 Comments on Nonszalanckie bułeczki

Marta Szczecińska said : administrator Report Jan 26, 2016 at 5:01 PM

Są:))) zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Sylwia said : Guest Report Jan 25, 2016 at 11:48 AM

Na pewno są przepyszne bo wyglądają super!

  • Wyrażam zgodę
  • Wyrażam zgodę

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked