Kiedy mówimy, że żywność jest ekologiczna?

kura

Żywność ekologiczna to produkty, które nie zawierają sztucznych dodatków, barwników ani wspomagaczy smaku. Jest smaczniejsza, bardziej aromatyczna i zdrowsza. Nie zawiera toksyn i jest wolna od GMO.

Żywność ekologiczna, czyli jaka?

Określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”. Różnica pomiędzy tymi określeniami jest taka, że o ile żywność ekologiczna jest certyfikowana, o tyle określenie zdrowa żywność jest nazwą, która powstała dla celów marketingowych. Nie narzuca żadnych określonych standardów ani norm związanych z jej uprawą lub hodowlą.

Żywnością ekologiczną określamy wszystkie produkty, które są otrzymywane w ekologicznych przetwórniach rolniczych i gospodarstwach. Nie jest łatwo założyć i utrzymać takie ekologiczne gospodarstwo ekologiczne. Wymaga to dużego poświęcenia pracy, czasu oraz pieniędzy. Ekologiczny rolnik musi pracować zgodnie z rytmem natury i świadomością tego, że uprawa roślin musi odbywać się ze szczególną troską o przyrodę.

Nie może używać sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin. Na swoich uprawach wykorzystuje płodozmian i kompost, które umożliwiają harmonijny obieg pierwiastków i innych cennych substancji w glebie. Rolnik, który prowadzi eko-gospodarstwo, powinien co najmniej raz w roku spodziewać się kontroli, która zbada ziemię pod kątem obecności sztucznych nawozów.

Dla mnie to jest takie jedzenie, w którego produkcji nie były wykorzystywane nawozy chemiczne, ani żadne pestycydy, herbicydy, fungicydy, antybiotyki, hormony wzrostu i inny materiał, który normalnie do jedzenia się nie dostaje – powiedział Michał Paca, ekspert do spraw gospodarki odpadami, ekolog i właściciel firmy Ziemia Polska Sp. z o.o

Żywność ekologiczna wolna od GMO

Zasady ekologicznych gospodarstw i przetwórni sprzeciwiają się GMO (organizmom modyfikowanym genetycznie). Możemy być pewni, że ekologiczna żywność jest wolna od genetycznych zmodyfikowań, które nie wpisują się w procesy naturalne. Proceder ten został uregulowany unijnym zarządzeniem z roku 1999.

Żywność eko w sklepie, jak ją rozpoznać?

Aby upewnić się, że kupujemy ekologiczne produkty, powinniśmy czytać etykiety na opakowaniu. Żywność ekologiczna jest zawsze oznaczona zielonym liściem – logiem UE. Przetwórcy i producenci ekologicznej żywności są zobowiązani oznaczać swoje produkty certyfikatami (np. Agrobiotest, Biocert lub Corbico) i zamieszczać na etykiecie numer atestu.

/materiał zewnętrzny/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked