Czy ten kurczak jest z plastiku? Tricki w fotografii kulinarnej.

Apetyczny” kurczak z plastiku, pianka na napoju to płyn do naczyń, a zachęcająco wyglądający krem to jakaś chemiczna masa. O takich trickach stosowanych w fotografii kulinarnej na pewno słyszeliście 🙂

Ja oczywiście też i dlatego zabierając się za lekturę książki Fotografia kulinarna Od zdjęcia do arcydzieła, spodziewałam się tego typu rewelacji. Tymczasem…

Faktycznie, w książce znajdziecie kilka praktycznych podpowiedzi, ale przede wszystkim solidna dawka wiedzy:

  • jak dobrać aparat fotograficzny
  • jak ustawić paramaetry techniczne czy oświetlenie
  • jak tworzyć kompozycję

20170217_193417Poza tym autorka sporo miejsca poświęca obecności w sieci i budowania swojej własnej marki – o ile oczywiście o fotografii kulinarnej myśli się na poważnie.

Co do samych tricków, to jak przyznaje autorka, zdjęcia robi szybko, by… daną potrawę potem zjeść 🙂 Zatem nie ma mowy o plastikowym kurczaku, za to:

  • jedzenie dobrze jest nakładać na małe talerze – posiłek nie „ginie” na dużej przestrzeni i jest bardziej fotogeniczny
  • zalecany jest lekki bałagan na talerzu (żeby nie było sterylnie)
  • potrawy płaskie można wypełnić (np. do naleśnika do środka wkładamy dodatkowy naleśnik)
  • aby dekoracja np. zupy pozostała na jej powierzchni – do większej miseczki wkładamy mniejszą (do góry dnem), zalewamy zupą a dekorację układamy na wierzchu

A jak uzyskać efekt świeżości? Jak sprawić by lód nie wypływał do góry naczynia? Te i inne ciekawostki znajdziecie w książce 🙂

fot. pixabay i własne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked