Kierunki rozwoju dla rynku opakowań żywności

opakowania

Właściwe pakowanie produktów spożywczych pozwala na zachowanie na dłużej ich świeżości, smaku i niepowtarzalnego aromatu. Dlatego w dzisiejszych czasach sposób, w jaki pakuje się żywność, podlega restrykcyjnym zasadom i stanowi obiekt wielu badań.

Rozwój rynku opakowań żywności

Na całym świecie, a zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, inwestuje się w nowoczesne, biodegradowalne opakowania. To, w jaki sposób są pakowane produkty żywnościowe, jest kluczem do ograniczenia powstających strat i utrzymania wysokiej jakości. Systemy opakowań obejmują kartony, folie oraz butelki, które są w stanie utrzymywać nasze pożywienie w świeżości, z dala od negatywnych warunków zewnętrznych, przez co produkcja żywności staje się coraz wydajniejsza. Jednocześnie na powierzchni opakowania lub na dołączonej do produktu etykiecie powinno znaleźć się miejsce na informacje od producenta.
Rozwój opakowań żywnościowych jest konieczny z uwagi na fakt, że ponad połowa światowego społeczeństwa żyje w miastach, w których nie ma żadnych możliwości uprawy żywności samodzielnie. Miasta nie są samowystarczalne pod względem zapewnienia swoim mieszkańcom odpowiedniej ilości zróżnicowanego pożywienia. Należy je kupować z zewnątrz i najczęściej dostarczać w opakowaniach do docelowych odbiorców. Im lepsze będą pojemniki do pakowania żywności, tym mniej będzie się jej marnowało.

Zmarnowana żywność

Aż 1,3 mld ton jedzenia trafiło do kosza w ciągu ostatniego roku. Odpowiada to ponad 33 procentom ogólnej produkcji żywności na świecie. W przeliczeniu na jedną osobę zamieszkałą w kraju uprzemysłowionym marnujemy od 95 do 115 kg żywności.

Świeżość priorytetem

Na rynku opakowań najważniejszą kwestią jest zapewnienie pakowanym produktom świeżości i higieny ze względu na fakt, że często muszą one przebyć wiele kilometrów pomiędzy producentem a docelowym konsumentem. Odbiorcy oczekują, że po odpakowaniu warzyw, owoców, serów czy wędlin nadal będą one znakomicie pachnieć i zachowają swoją naturalną świeżość. Zaawansowane technologie rzeczywiście aktualnie pozwalają na utrzymanie produktów w należytym stanie. Duże znaczenie dla utrzymania świeżości produktów spożywczych mają nowoczesne materiały kompozytowe, które są tworzone z mieszanki różnych materiałów i pozwalają na pakowanie w atmosferze zmodyfikowanej. W efekcie produkt jest szczelnie pakowany przy obecności mieszanki azotu i dwutlenku węgla. Dzięki wyeliminowaniu tlenu i zastąpieniu go gazami wolniej reagującymi można ograniczyć i spowolnić rozwój flory bakteryjnej oraz uniknąć konieczności użycia różnych środków konserwujących.

Nowoczesne, inteligentne opakowania ochronne

Dla ochrony żywności firma BASF produkuje szereg produktów opakowaniowych, a także uszczelniaczy i stabilizatorów świetlnych, co pozwala zapewnić dłuższy termin przydatności do spożycia i pomaga zachować świeżość. Dlatego żywność może pozostawać w znakomitym stanie jeszcze przez długi czas po otwarciu opakowania.
Na całym świecie dokonywane są zmiany w kierunku inteligentnego pakowania żywności. Polega to na stosowaniu innowacyjnych opakowań umożliwiających konserwację i ochronę produktów spożywczych i zmniejszeniu marnotrawstwa. Nowe opakowania są przyjazne dla środowiska naturalnego i zapewniają bezpieczną barierę, która solidnie chroni żywność przed pozostałościami oleju mineralnego w opakowaniach.

/Materiał Partnera/

 

1 Comment on Kierunki rozwoju dla rynku opakowań żywności

Sylwester said : Guest Report Oct 22, 2016 at 8:19 PM

Witam, bardzo ciekawy post. Takie opakowania mogły by wiele zmienić, ale czy to się przyjmie? Coraz więcej ludzi dba o środowisko, ale raczej nie będą chcieli wydawać więcej pieniędzy na nowoczesne opakowania, wybiorą produkty które jeszcze ich nie zmieniły co może zmieść projekt z powierzchni ziemi... środowisko środowiskiem, ale ludzie głównie kładą nacisk na pieniądze.

  • http://gdzienasylwka.pl
  • Wyrażam zgodę
  • Wyrażam zgodę

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked