To co jesz, ma wpływ na zmiany klimatu. W jaki sposób?

Naukowcy Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara (UCSB) analizowali wpływ odżywiania na klimat.

Produkcja żywności powoduje powstanie ok 30% całkowitej emisji gazów cieplarnianych, a największy udział ma produkcja związana z hodowlą zwierząt.
Z kolei zdrowsza dieta zawierająca więcej owoców, warzyw, roślin strączkowych, a także pełnoziarnistych produktów nie tylko wpływa na mniejszą emisję gazów cieplarnianych, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Osoby, które nie stosują zdrowej diety zapadają na cukrzycę, raka jelita czy choroby układu krążenia. A następnie leczenie tych osób podnosi koszty opieki, zwiększa produkcję leków i tym samym znów wzrasta emisja gazów cieplarnianych.
Według naukowców, stosowanie zdrowej diety powoduje zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych od 222 do 826 kg na osobę rocznie. Wniosek? Sięgając po zdrowszą żywność, przyczyniamy się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked