Fantastyczne ciasto czekoladowe z karobem:)

ciasto z karobem

Taką mam naturę, że nonszalancko lubię modyfikować przepisy. Więc ta receptura powstała w oparciu o jeden z przepisów na brownie. Nie będę Was jednak mamić, że to jest brownie:) Ciasto jest pyszne, bardziej puszyste i… jak myślę ciut zdrowsze niż klasyczne brownie:) Zatem…

Składniki:

3 nieduże jajka (jeśli będą duże, to trzeba dać trochę więcej sypkich składników)

1/2 szklanki cukru

200 gram gorzkiej czekolady

100 gram masła

1/2 szklanki kaszy manny

1/2 szklanki karobu lub kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu, po 1/4 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej – przyprawy oczywiście można pominąć, lub sypnąć więcej:) według Waszego uznania

Dowolne orzechy – z wyjątkiem ziemnych, które po upieczeniu mogą przypominać fasolki:) Orzechy możemy dać do środka ciasta lub na górę, albo tu i tu:) zatem w full opcji potrzebujemy ok. 1 i 1/2  szklanki orzechów

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i 150 gram czekolady. Do jajek dosypujemy kaszę wymieszaną z karobem, proszkiem i przyprawami i mieszamy łyżką, na koniec dosypujemy 50 gram pokrojonej czekolady i orzechy (1/2 szklanki).

Masa powinna być nieco ciapowata:) wykładamy ją do posmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Uwaga: pierwszy egzemplarz ciasta piekłam tylko 20 minut i ciasto wyszło troszkę suche (choć pyszne z serkiem lub konfiturą:)). Za drugim razem piekłam 15 minut i wyszło idealne!

ciasto z karobem

Jak widzicie, ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu i… równie szybko znika z blaszki. Smacznego! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked