Cucina povera po polsku, czyli co jedli Słowianie?

blackberry

Włoskie dania, które goszczą na stołach całego świata to nic innego jak  „biedna kuchnia” lub „kuchnia biedaków”. Bo czym jest placek posmarowany oliwą i przecierem pomidorowym (czyli pizza), czym jest bogactwo sezonowych warzyw (sałatki, zupy), czym jest minimalna ilość mięsa, zastępowana serami czy daniami mącznymi (pasta, ggnocchi) – jak nie prostymi i tanimi posiłkami?

Zasady w cucina povera

Włoska kuchnia choć weszła na salony i teraz jest bogatsza, to w swojej oryginalnej wersji bazowała na kilku zasadach:

1/ jadano produkty sezonowe – czyli te, które o danej porze roku były dostępne w sadach, ogrodach, czy też w lasach

2/ dania były różnorodne, ale proste

3/ jadano wiele warzyw (w tym strączkowych), zbierano także dziko rosnące rośliny czy zioła

W efekcie cucina povera była zdrowa i smaczna, dostosowana do pory rok oraz klimatu danego regionu. Teraz my zachwycamy się daniami kuchni włoskiej, podczas gdy i nasza kuchnia słowiańska może być inspirująca, szczególnie na przednówku:)

My Słowianie…

Jako rolnicy, dawni Słowianie spożywali przede wszystkim płody rolne:

– warzywa – marchew, kapustę, ogórki, cebulę, rzepę

– bób, groch, soczewicę, grzyby

– zboża – proso, żyto, pszenicę

– dietę uzupełniało mięso, ryby, jajka czy sery

A ze słodkości… owoce (jabłka, śliwki, czereśnie, gruszki oraz maliny i jagody) oraz miód.jabłoń

Z jednej miski jedli

Dominowały dania jednogarnkowe – najchętniej kasza z okrasą, nabiałem, czy mięsem, doprawiona ziołami. Często gotowano tzw. polewki (na przykład żur), a także kluski z mąki czy kaszy. Pieczono także podpłomyki i kołacze.

Co najważniejsze, menu Słowian określone było przez rytm roku i dnia – jak najbardziej dostosowane do sezonu i dostępnych w tym czasie produktów.kasze

Co mnie w tym wszystkim zastanawia?

To, że praktycznie każda tradycyjna kuchnia narodowa jest biedną kuchnią. Jedzono produkty łatwo dostępne (bo wyrosły w danym sezonie i w naszej okolicy) i przyrządzano proste, lekkie dania. Tym samym każda kuchnia tradycyjna jest zdrowa. Dopiero później zaczęliśmy sobie „dogadzać”: słodząc nad miarę, smażąc wszystko, co się da, jedząc mniej warzyw, a więcej mięsa i węglowodanów, a przede wszystkim jedząc ZA DUŻO.

Ten nasz „dobrobyt” prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych, zatem…

Pora chyba wrócić do biednej kuchni – bez względu na jej narodowość:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked